Thursday 12 June 2008

My Wet Calvin


Πλούσια μουσικά μίγματα, απολαυστικές χειροποίητες συσκευασίες δίσκων, αναλογική ήχοι με ψηφιακή επεξεργασία, μπόλικη δόση ρομαντισμού, εκκεντρικά και συνάμα αθώα κοστούμια, ηχητικά αστικά τοπία, όμορφη τρέλα, μελαγχολία, πόνος, απόλαυση, ηρεμία. Δυο αγόρια. Ο Άρης κι ο Λεωνίδας. Οι My Wet Calvin. Το δυο αρκεί. Πάνω στο δυαδικό σύστημα εξάλλου βασίστηκαν οι περισσότερες θρησκείες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Σχηματίστηκαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι του 2004, πρόσφατα κυκλοφόρησαν την τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο " Teddy" κι είναι αυτό ακριβώς που οι άγγλοι συνάδελφοι αποκαλούν: one of a kind. Η Sonic Playground είχε την τύχη να μιλήσει μαζί τους:


Ποιές είναι οι σημαντικότερες επιρροές σας, μουσικές και μη;
Σπίτια αγαπημένων προσώπων, καθημερινές διαδρομές, ακροάσεις στο αυτοκίνητο, ταξίδια με τραίνο, ξενύχτια στη δουλειά και άλλα τέτοια βαρετά.

Τι μουσική ακούτε αυτόν τον καιρό;
Λεωνίδας: Bon Iver, The National, Evripidis & his Tragedies, Holy Fuck
Άρης: Devotchka, Pylon, Efterklang

Πως νοιώθετε για την μουσική σκηνή της Αθήνας; Ποιούς καλλιτέχνες ξεχωρίζετε, και γιατί;
Κάποιους τους αγαπάμε, όπως την Μόνικα και τους My Brother the Couch, κάποιους τους θαυμάζουμε, όπως τους Mary and the Boy και τους Hometaping, κάποιoυς τους ζηλεύουμε, όπως τους Victory Collapse και τους Modrec, κάποιους άλλους τους εκτιμούμε, όπως τους Kitephonics, Νίκο Βελιώτη, Drog-A-Tek και από κάποιους περιμένουμε να την σώσουν από ψηλά, όπως οι Callas.

Τι έχετε δει να αλλάζει στον χώρο από τότε που ξεκινήσατε να ασχολείστε ενεργά με την μουσική;
Aργά αλλά σταθερά, με ταχύτητα που συχνά δεν συνειδητοποιείς, τα πράγματα προχωρούν.

Γιατί αποφασίσατε να προσφέρετε όλη σας την δισκογραφική δουλειά δωρεάν;
Οι κυκλοφορίες μας αποτελούσαν μέρος των live εμφανίσεών, άρα μέρος του εισιτηρίου πήγαινε σε αυτές. Οι 100-150 αυθεντικές συσκευασίες εξαντλούνταν το ίδιο βράδυ και τα δωρεάν mp3 θα είναι ο μόνος τρόπος να μας ακούσουν όσοι «δεν ήταν εκεί» ώσπου κάποιος να μας προτείνει να ανατυπωθούν όλα και να κυκλοφορήσουν σε box set, γιατί στην περιοδεία με το velvet bus μας τελείωσε και το απόθεμα που είχαμε κρατήσει για ώρα ανάγκης.

Ως αγγλόφωνο συγκρότημα πόσο εύκολη σας είναι η έκφραση σε μια ξένη γλώσσα; Πόσο σημαντικοί είναι για σας πραγματικά οι στίχοι;
Έχω την αίσθηση πως αν δεν υπήρχε εκείνη η τραγική πενταετία του ελληνόφωνου ροκ του Star, οι αγγλόφωνες μπάντες στην Ελλάδα θα ήταν πολύ λιγότερες. Κανονικά θα έπρεπε να το αναφέρουμε στις επιρροές μας. Όμως, αυτό το θέμα έχει συζητηθεί τόσο που θα το γυρίζαμε σε instrumental, απλώς για να αποφύγουμε την ερώτηση. Oταν θες να γράψεις, δεν έχει και τόση σημασία για σένα αν θα είναι στα Ελληνικά, στα Αγγλικά ή σε σκίτσο. Θες απλώς να το κάνεις.

Τι σας εμπνέει;
Οι αλλαγές, μάλλον.

Πώς συνδέεται το artwork των δίσκων με την μουσική σας; Το επιμελείστε μόνοι σας;
Από την στιγμή που το mp3 θύμισε δια της πλαγίας οδού ότι η μουσική είναι άυλη, το να κυκλοφορείς ένα cd σημαίνει ότι έχεις να πεις και κάτι πέρα από τη μουσική, κάτι που την συμπληρώνει ή την οριοθετεί. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς.

Τι ενέπνευσε την σκηνική σας παρουσία και πως προέκυψε η ιδέα με την αμφίεση;
Πάντα μας άρεσαν τα live που ήταν κάτι περισσότερο από τη ζωντανή αναπαραγωγή μουσικής. Δεν πρόκειται για κάποιο είδος performance ή παράστασης, απλά οι αμφιέσεις γίνονται περισσότερο από τη δική μας ανάγκη να υποδυθούμε ρόλους και να ξεφύγουμε από τους εαυτούς μας και τα όρια που έχουμε θέσει στις συμπεριφορές μας. Ως τώρα, έχει λειτουργήσει!

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;
Πρόκειται να ηχογραφήσουμε με διάφορους τρόπους και σε διάφορους τόπους παλιότερα και νέα κομμάτια. Ίσως είναι η ώρα για μια κυκλοφορία σε περισσότερα αντίτυπα.

Οι My Wet Calvin εμφανίζονται στις 13 Ιουνίου στο Synch Festival (Μουσείο Μπενάκη), και στις 21 Ιουνίου στην Πλατεία Κουμουνδούρου (Γιορτή της Μουσικής).

Όλες οι ηχογραφήσεις τους υπάρχουν ως free downloads στην ιστοσελίδα τους.

MySpace

No comments: