Thursday 22 May 2008

Love Boat Orchestra


Οι Love Boat Orchestra (LBO) παίζουν μελοδραματικό mock’n’roll, γιατί αυτό μπορούν να κάνουν καλύτερα. Ξεκίνησαν από το κρατίδιο της Βαρδαλίας και επιβιβάστηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο, όπου έπιασαν δουλειά ως η μπάντα της ντισκοτέκ του πλοίου (κατάστρωμα 8, πτέρυγα Β). Από τότε έμειναν εκεί, να πλέουν στις σκοτεινές θάλασσες για πάντα και να ψυχαγωγούν τους υπέργηρους επιβάτες.
Προσωπικοί φίλοι του Yamatsuka Eye και του Jon Bon Jovi (για τον οποίο και έγραψαν το κομμάτι “Bossa Jova”) εμπνέονται από τις ποικίλες επιδράσεις της τηλεοπτικής υπερέκθεσης των ‘90s, τις τετράγωνες πολιτείες της Αμερικής, το κίνημα του ελβιοτισμού και κυρίως από την ποίηση του N. Apostolides. Αγαπημένη ασχολία τους, να πηγαίνουν όλοι μαζί για ποδοσφαιράκι σε υπόγεια σφαιριστήρια, αν και τελευταία δεν το κάνουν πολύ συχνά, γιατί φοβούνται τους σεισμούς.
Επί ελληνικού εδάφους πρωτοεμφανίστηκαν στο υπόγειο Arder της Λώρη Μαργαρίτη στα πλαίσια της οπτικοακουστικής υπερπαραγωγής “Feeling Minnesota, Looking California” (Θεσσαλονίκη, 28/10/2006) και έκτοτε έχουν κάνει guerilla εμφανίσεις σε ψιλικατζίδικο και βιβλιοπωλεία εν ώρα αιχμής καθώς και, για κάποιον ανεξήγητο λογο, σε αρκετά μέρη της Αθήνας.
Το line up των LBO συμπληρώνεται από καναπέ, μάσκα ύπνου, πολλά ζευγάρια παπούτσια, tommy guns, επιτόπιο telemarketing και απευθείας σύνδεση με το δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό VTV. Όνειρό τους ήταν να αποκτήσουν δικά τους όργανα ή να μάθουν να παίζουν καλύτερα με αυτά που είχαν δανειστεί. Εν μέρει το πέτυχαν (αν και όλες οι νεαποκτηθείσες κιθαρες του Αλ στην πορεία εκλάπησαν).

Ακολουθεί συνέντευξη!!!!

Γιατί «Love Boat Orchestra»;
AL: Γιατί σε 3 λέξεις μεταφέρει την αίσθηση όλων όσων αντιπροσωπεύουμε.
DAYNA: Επειδή το Yamaha synthesizer της May έχει κάποιες default ποπ μελωδίες, σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι μπάντες στα σουηδικά κρουαζιερόπλοια.
MAY: Γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για μας.
PETER: Εκεί που συναντιόμαστε για να παίξουμε είναι σαν να βρίσκεσαι σε πλοίο και επίσης αγαπιόμαστε πολύ.

Ποιές είναι οι σημαντικότερες επιρροές σας; Όχι μόνο οι μουσικές.
AL: Ed Wood, John Waters και το ριζοσπαστικό τους D.I.Y σύμπαν (τότε που το D.I.Y πραγματικά σήμαινε κάτι), η εναρκτήρια σεκανς του Down By Law, οι φωτογραφίες του Weegee, παλιές κιθάρες, σκονισμένοι ενισχυτές, 8-track tapes με σκισμένες συσκευασίες.
DAYNA: Η τηλεόραση, οι φίλοι μου, οι ιστορίες των φίλων μου, τα κωλόμπαρα, τα μεταμεσονύκτια τελεμάρκετινγκ, οι ESG, το Krush Groove.
MAY: Ο Andy Warhol, o Michael Jackson, o Clint Eastwood, οι Residents, οι NOFX, ο Μιχάλης Ρακιντζής, η σαμπάνια και οι εφηβικοί έρωτες.
PETER: Εγώ θα ήθελα να πω οτι δεν θυμάμαι στην αρχή τι προσπαθούσαμε να κάνουμε. Σε ένα κομμάτι μας πάντως
χρησιμοποιήσαμε ένα θέμα που θυμίζει Terence Trent D’ Arby.

Μπορείτε να μου περιγράψετε το κρατίδιο της Βαρδάλιας;
LBO: Είναι ένα μικρό νησί, νότια της Γαλλιας οπου οι κατοικοι μιλουν μια γαλλική διαλεκτο. Μας λειπει πολύ η Βαρδαλία (και ουχί Βαρδάλια), θα θέλαμε να επιστρέψουμε εκεί, αλλά δε θα φεύγαμε ποτέ, αν δε φεύγαμε όλοι μαζί. Η Βαρδαλία έχει ως βασικό γεωργικό προϊόν τα κεράσια και φημίζεται για το λικέρ κερασιού, το οποίο απολαμβάνουν κατά κόρον οι κάτοικοί της. Μάλιστα, το εξάγει σε μικρές ποσότητες σε χώρες της Ασίας. Έχει φιδωτούς δρόμους και καταπράσινες πλαγιές. Ειναι η χώρα του ήλιου, η χώρα του ύπνου...Ο χρόνος έχει σταματήσει λίγο μετα τα 50’s όμως έχουμε γρήγορο internet.

Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνηση σας απο το συγκρότημα;
AL: Σε μία πρόβα, παρακολουθούσαμε ένα βίντεο που έφτιαξε η Dayna, και γέλασα τόσο πολυ που μου κόπηκε η ανάσα. Και μην μου αναφέρει κανείς την λέξη «πιράνχας» γιατί η κατάληξη μπορεί να μην είναι καλή.
DAYNA: 'Οταν ανακαλύψαμε πως έχουμε μια Κορεάτισσα φαν, που μας ανακάλυψε μέσω myspace και μας έβαλε στους top friends της.
MAY: Το κομμάτι «οι αγαπούληδες» ήταν απο τα πρώτα των LBO. Τότε ηχογραφούσαμε τις πρόβες μας σε ενα μισοχαλασμένο minidisk στο οποίο όταν πατούσες το play διέγραφε μόνο του τα δισκάκια. Έτσι χάθηκε και δεν μπορέσαμε να το θυμηθούμε ποτέ. Αυτή είναι η πολυτιμότερη ανάμνηση μου και μια μέρα θα επανέλθει με ύπνωση.
PETER: Ανάμνηση; Γιατι; Δεν υπάρχει πια το συγκρότημα;

Ποιά στοιχεία ή άνθρωποι έχουν διαμορφώσει την αισθητική σας; Έχετε κάποια style-icons;
AL: O Charles Eames, τα vintage electronics και audio equipment , κυρίως από τα 60s και 70s. Style-icons? Δε θα το’λεγα...
DAYNA: Η Peg Bundy, o Νίκος Χορταρέας, ο Ανδρεάς Ευαγγελόπουλος, η Leoncie, ο κύριος Πόλυς (επιρροές και style icons ταυτόχρονα).
MAY: Ο μπαμπάς μου.
PETER: Όταν πηγαίνω στις πρόβες περνάω πρώτα από το Starbucks και χαζεύω τα Emo. Θα ήθελα να τα μιμηθώ στο στυλ αλλά λιγο ντρέπομαι.

Τι σας εμπνέει;
AL: Για ποιό πράγμα;
DAYNA: Οι εργάτες έργων οδοποιίας, τα τηλεοπτικά show country μουσικής, οι διαδικτυακοί και οι αναλογικοί nerds, το πλύσιμο των πιάτων, οι ελληνικές τσόντες του '70 και '80, τα πουλόβερ της Leslie Hall, τα ταξίδια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, η διαδρομή Thun-Interlaken, οι κοκέτες γηραιές κυρίες.
MAY: Οι lbo, τα κινούμενα σχέδια, οι ινδιάνοι που παίζουν στο repeat προηχογραφημένες φλογέρες σε κεντρικά σημεία της πολης.
Alexandros
oxi indianoi!
May Roosevelt
2:58 ΠΜ
ela re...
Alexandros
2:58 ΠΜ
tous misw!
May Roosevelt
2:58 ΠΜ
afou me exoun ebneusei!!!
2:58 ΠΜ
kai ego tous miso
2:58 ΠΜ
alla merikes fores
2:58 ΠΜ
to misos se ebneei
Alexandros
2:58 ΠΜ
xexexe

PETER: Mας αρέσουν τα χαριτωμένα πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο. Ό, τι είναι έτσι γλυκό και ζεστό και όμορφο.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα μπορούσατε να πείτε ότι χαρακτηρίζουν αυτό που κάνετε;
AL: W.Y.S.I.W.Y.G
MAY: A.S.A.T.
DAYNA: Αγάπη, γέλιο, καλώδια, νυχτερινά τραίνα, κεκ σοκολάτα.
PETER: Η χαρά.

Τι μουσικές ακούτε αυτόν τον καιρό; Κάνατε πρόσφατα κάποια ωραία ανακάλυψη;
AL: Ακούω σταθερά τους ίδιους 15-20 δίσκους, με διακριτικές προσθήκες, ενίοτε. Τώρα έχουν προστεθεί το Painted Desert (Ikue Mori_Robert Quine_Marc Ribot), το Curtains (John Frusciante), Jackson C. Frank και Big Blood.
DAYNA: Ike Turner, Etta James, Wire, Weird War, Walkmen, White.
MAY: Οι Bendaly family.
PETER: Antonio Vivaldi

Έχετε στο νου κάποιους μουσικούς οι οποίοι πιστεύετε πως έκαναν σπουδαίο έργο αλλά δεν είχαν την τύχη να δεχτούν την αναγνώριση που τους αξίζει;
AL: Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. It’s tough shit...
DAYNA: Όχι...Για να ξέρω αυτούς που ξέρω, μάλλον σημαίνει ότι έχουν ήδη τύχει κάποιας αναγνώρισης.
MAY: Όχι.
PETER: Antonio Soler

Ποιός είναι ο πιο όμορφος στίχος που ακούσατε ποτέ;
AL: « I gave you a nightmare, but you didn’t chase it
i’d give you a dream but you’d only wake from it
now i’ll never go to sleep again.»
κι επίσης
" Show a little faith there's magic in the night
You ain't a beauty but hey you're alright
Oh and that's alright with me"...δε μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στα δύο..

DAYNA: Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή

MAY: ...And as my pain
turns in to flames
no one blames my heart

PETER: Βρέχει στην φτωχογειτονιά
Βρέχει και στην καρδιά μου


Τι είναι για σας ευτυχία;
AL: To διάστημα μεταξύ δύο θλιμμένων στιγμών.
DAYNA: Να βγαίνεις date με τον Blixa Bargeld και να σ'αφήνει να φορέσεις το σακάκι του (αυτό με την πράσινη φόδρα) και μετά να αρχίσεις να τρέχεις και να μην καταφέρει να σε πιάσει ποτέ και να μπεις σε ένα αυτοκίνητο, που τελικά όμως είναι η Batmobile, και μετά να μπορείς να γίνεσαι αόρατος και να τηλεμεταφέρεσαι και να κάνεις κατασκοπείες.
MAY: Na ακούω to «in Macdonalds» του Burial και να μιλάω ξεχωριστά με τον Al, την Dayna και τον Peter sto skype στις 05.26 το πρωί.
PETER: Πιστεύω πως ακόμα και στις σκοτεινότερες μου στιγμές είμαι ευτυχισμένος. Γιατί στην ζωή μου υπάρχει μόνιμα η πιθανότητα της ευτυχίας. Αυτή η πιθανότητα, είναι η ίδια η ευτυχία.

Ποιές είναι οι εμμονές σας, μουσικές και μη;
AL: One man’s trash is another man’s treasure and vice versa. Με άλλα λόγια, οι παλιατζούρες. Μουσικές και μη.
DAYNA: Τα μουστάκια, τα μυτερά παπούτσια, οι Mustang με λεοπάρ καθίσματα, ο Vincent Gallo.
MAY: Έχω αρχίσει να ξεπερνάω τους δεινόσαυρους και τώρα τελευταία έχω εμμονή με τα αεροβόλα.
PETER: Το Los Angeles, οι καναπέδες, τα Emo. Στην μουσική νομίζω πως μοναδική μου εμμονή είναι το Μπαρόκ.

Από τους εγχώριους καλλιτέχνες ποιοι σας έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή;
AL: O μακαρίτης ο Άκης Πάνου και ο Κώστας Καφάσης.
DAYNA: H Αλεξάνδρα Λαγούδη.
MAY: Κανένας καλλιτέχνης.
PETER: Οι Mary and the Boy.

Στην Αθήνα τι αγαπάτε ποιο πολύ;
AL: Την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
DAYNA: Το Γιάννη Παλαβό και μερικούς ακόμη, το μαγαζί με τα ντόνατς στην Πανόρμου, το Revenge of Rock, την οδό Chevalier.
MAY: Τους φίλους μου και τον Yuri.
PETER: Τον Παρθενώνα και τη βιβλιοθήκη του Φωτογραφικού Κύκλου.

Love Boat Orchestra Live at K44 24 & 25/05.

MySpace | Youtube

2 comments:

Chaca-Khan said...

hey, τα links δεν παίζουν. Θέλω το youtube

sonic playground said...

Twra paizoun :)