Thursday 8 May 2008

No Clear Mind


Σχηματίστηκαν το 2005 απο τους Λ. Βολάνη, Κ. Ρόβλια και
Β. Ντοκάκη κι η αρχικά ηλεκτρονική μορφή του project εξελίχθηκε με την προσθήκη των Δ. Κούρτη και Κ. Μπελλόνια, γεννώντας ένα σύνολο που κινείται μεταξύ της pop-electronica και καθαρά ακουστικών συνθέσεων,
δίνοντας έμφαση στην μελωδία, το πάντρεμα αναλογικού και ηλεκτρονικού
ήχου και την συνεχή εναλλαγή ρόλλων. Μας μίλησαν με αφορμή την πρώτη τους live εμφάνιση στις 10 Μαΐου στο Kinky Kong ως opening act για την συναυλία του Ulrich Schnauss.

Ποιές είναι οι σπουδαιότερες επιρροές σας; Όχι μόνο μουσικές..

Από μουσικές είναι οι Piano Magic, Radiohead, Μάνος Χατζιδάκις, Portishead, Sigur Ros, Bjork, Slowdive, Boards of Canada , workhouse και άλλοι πολλοί.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα μπορούσατε να πείτε ότι χαρακτηρίζουν τον ήχο σας;

Όλο μας το υλικό είναι αρκετά ετερόκλητο, δεν υπάρχει κάποια στάνταρ φόρμα και δομή αν και οι ήχοι που χρησιμοποιούμε σιγά σιγά συγκλίνουν οπότε υπάρχει ένα δέσιμο. Αυτό που σίγουρα μας χαρακτηρίζει είναι οι μελωδίες, η δική μας αισθητική και η προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το ηλεκτρονικό και αναλογικό στοιχείο.

Ποιές είναι η πιο πολύτιμες μουσικές σας αναμνήσεις-εμπειρίες;

(Λ.Β.) Όταν άκουσα μικρός για πρώτη φορά το Sister των Sonic Youth, μετέπειτα το Souvlaki των Slowdive, τα Kid-A και Amnesiac και όταν κατάλαβα τελικά τι μουσική έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις έπαθα ένα δημιουργικό σοκ.

(Β.Ν.) Ένα live του Aphex Twin στην Βαρκελώνη όπου για πρώτη φορά είδα κάποιον να χρησιμοποιεί τα electronics σαν ένα πραγματικό όργανο, έκανε ό,τι ήθελε και κατάφερε να παρασύρει το κόσμο σε κάτι που δεν περιγράφεται. Αλλά ίσως το πιο όμορφο που θυμάμαι ήταν οι Portishead στην Φρεατίδα.

(Κ.Ρ.) Όταν είδα πρώτη φορά τους Mogwai live, και τα live του Ηλία Νταή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για σας ως μουσικούς και πόσο εύκολο σας είναι να γράψετε τραγούδια; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος που ακολουθείτε;

Όλα πάντα αρχίζουν από μια μελωδία, αν την βρεις μετά μπορείς να το πας όπου θέλεις. Και δεν χρειάζεται να είσαι "μουσικός" για να συμβεί αυτό, αρκεί να έχεις την ανάγκη να γράψεις μουσική και η έμπνευση έρχεται από παντού, από καθημερινές αφορμές. Κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι είτε αποτυπώνουν το περιβάλλον τους, αυτά που βιώνουν και συμβαίνουν δίπλα τους είτε δημιουργούν κάτι εντελώς διαφορετικό που αντανακλά αυτό που θα ήθελαν να νιώθουν και νομίζουμε ότι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς.

Πως προέκυψε το όνομά σας;

Άρχισε ως ένα λογοπαίγνιο πάνω σε ένα κομμάτι που είχαμε ήδη γράψει, το nuclear mind. Λόγω μιας κατάστασης που μας χαρακτήριζε τότε "όχι-ξεκάθαρης σκέψης" προέκυψε και το no clear mind. Αλλά όπως και να χει αν κοιτάξεις γύρω σου τα πιο πολλά πράγματα που συμβαίνουν δεν είναι ξεκάθαρα, είναι τουλάχιστον ασαφή.

Τι μουσικές ακούτε αυτόν τον καιρό;

Μας αρέσει πολύ ο τελευταίος δίσκος του Devendra Banhart, το stargazing των alpha, the radio dept, και ακούσαμε πολυ το “in raibows”.

Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες καλλιτέχνες που σας έχουν τραβήξει την προσοχή;

O όρος "καλλιτέχνης" είναι λίγο περίεργος, σημαίνει πολλά πράγματα από την μια, από την άλλη δεν σημαίνει και τίποτα. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι αρκετά άτομα που δημιουργούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, από την δική τους σκοπιά, με την μοναδική τους ατμόσφαιρα και τεχνική που τους χαρακτηρίζει. Τέτοιοι είναι οι Gravitysays_i και οι Μisuse που αμφότεροι κυκλοφόρησαν πάρα πολύ ωραίους δίσκους, οι Victory Collapse και Night on Earth που κάνουν φανταστικά live, μας αρέσει πολυ ο Fruto5 γιατι είναι στην κοσμάρα του και άλλοι πολλοί όπως Vello Leaf, Infidelity, Fuzzy Nerds....

Πώς αποφασίσατε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε την πρώτη σας live εμφάνιση;

Από καιρό θέλαμε να παίξουμε live αλλά δεν θέλαμε να το πιέσουμε, είχαμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας που όμως απαιτούσαν πολύ δουλεία για να βγούνε, αρκετές φορές μας προτείνανε να παίξουμε αλλά ευγενικά λέγαμε όχι για να μην κάνουμε κάτι πρόχειρο. Μέχρι που ήρθε η πρόταση για support στον Schnauss, ένας δίσκος του οποίου ήταν η αφορμή για να γνωριστούμε και οι περισσότεροι μεταξύ μας οπότε είναι περιττό να πούμε πόσο θέλαμε να το κάνουμε. Κάτσαμε κάτω, είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, κόψαμε ράψαμε, αποφασίσαμε να βασιστούμε στα ηλεκτρονικά σαν βάση που πάντα είναι πιο εύκολο και το κάναμε.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Μόλις κάνουμε το live θέλουμε με το υλικό που θα βγει να δοκιμάσουμε να παίξουμε όσο μπορούμε σε φεστιβάλ και ίσως να βγούμε και εξωτερικό μέσα στο καλοκαίρι. Πέρα από αυτό, επειδή η μορφή του live είναι ουσιαστικά ηλεκτρονική και εν τέλει αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτού που θέλουμε να κάνουμε, θα μπούμε στο στούντιο με όλη την μπάντα και θα δουλέψουμε και το αναλογικό κομμάτι ώστε όταν τελειώσουμε να μπορούμε να παρουσιάσουμε κάτι πραγματικά διαφορετικό διατηρώντας και τα 2 στοιχεία. Το υλικό που έχουμε ηχογραφήσει έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και χωρίς βιασύνη θέλουμε να βρούμε ενα τρόπο να το βγάλουμε προς τα έξω, ίσως και μόνοι μας.

No comments: